Vilka smärtstillande medel kan jag ge min hund?

Vilka smärtstillande medel kan jag ge min hund?

Smärtbedömning hos hundar kan vara utmanande. Hundar döljer instinktivt sin smärta som en mekanism för att förhindra potentiella rovdjur från att attackera dem om de har en skada. Det kan finnas enorma variationer i utseendet av smärta mellan hundar.

Bara för att en hund inte haltar, gnäller eller visar andra uppenbara tecken på lidande betyder det inte att den inte har ont.

Upptäck de bästa sätten att känna igen smärta och de säkraste behandlingarna som finns när vi utforskar smärtstillande medel för hundar.

Hur vet jag om min hund har ont?

Om din hund har en uppenbar skada eller precis har opererats kan du anta att din hund har ont. Ibland kan tecknen vara subtila och kräver lite noggrann observation från ägarens sida.

De flesta hundar som upplever smärta kommer att ändra sitt beteende. De vill till exempel inte klättra i trappor, hoppa in i bilen och motstå att du tar upp dem. Artrossmärta är vanligt hos äldre hundar. Precis som människor kan hundar ha problem med att resa sig efter att ha legat eller suttit. Vanliga tecken på smärta kan vara:

 • Att uttrycka känslor genom att gnälla
 • Håll öronen platt mot huvudet
 • Stelhet i armar och ben och haltande
 • Aptitlöshet
 • En ovilja att leka eller gå en promenad
 • Att stanna kvar under en promenad eller stanna helt
 • Upphöjd, flämtande och slickande en smärtsam del av kroppen
 • Att vara tyst, tillbakadragen och mindre social
 • Visar ovanlig aggression vid närmande eller beröring
 • Personlighetsförändringar

Farorna med mänskliga smärtstillande medel för hundar

Alla typer är olika. Det som är säkert för människor kan vara dödligt för våra husdjur. Smärtstillande medel för hundar är inte nödvändigtvis säkra för andra arter som katter.

Se även  Hur man introducerar husdjursråttor: 15 bästa tips för att introducera råttor

Även om mediciner förekommer eller liknar människors, bör du alltid konsultera en veterinär. Om du inte gör det kan du orsaka ditt husdjur mer lidande och till och med döden. Summan av kardemumman är att du aldrig ska medicinera ett djur utan att först prata med en veterinär.

ibuprofen och paracetamol

Ibuprofen är mycket giftigt för hundar. En enstaka tablett som intas av en stor hund kan orsaka allvarlig sjukdom. Toxiska effekter sprider sig snabbt och kan skada njurar, mage och tarmar. Symtomen inkluderar kräkningar, diarré med blod, överdriven törst och, i svåra fall, kramper och koma.

Det är möjligt att behandla en hund med paracetamol. Men hundar behöver andra doser än människor. Paracetamol kan vara mycket giftigt för hundar om dosen är för hög. Vissa former av paracetamol för människor innehåller konstgjorda sötningsmedel som xylitol, som är giftiga för hundar.

Även spädbarnsmediciner som Calpol innehåller paracetamol. Du ska aldrig ge ditt husdjur Calpol utan att först prata med din veterinär.

Hur man behandlar smärta hos hundar?

Om din hund genomgår operation eller tandkirurgi, var noga med att fråga vilka smärtbehandlingar som finns tillgängliga. Typen och varaktigheten av behandlingen beror på proceduren. Din hund kommer vanligtvis att få smärtstillande medicin före, under och efter proceduren.

Det finns många typer av smärtstillande medel för hundar som används för att stoppa eller minska smärta och svullnad. Din veterinär kommer att välja de mest lämpliga medicinerna baserat på ditt husdjurs behov.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel eller NSAID

Dessa kan hjälpa till att minska stelhet, svullnad och ledvärk hos hundar. De lindrar artrit och smärta efter operation. Här är några av de NSAID som är tillgängliga för: hundar:

 • Karprofen: minskar smärta och inflammation
 • Deracoxib: lindrar smärta efter ortopediska eller dentala ingrepp
 • Firocoxib: för smärtlindring och för att behandla feber
 • Meloxikam: lindrar smärta och inflammation vid reumatiska sjukdomar och artros
 • Grapipant: smärtstillande och antiinflammatoriskt läkemedel för smärtlindring vid artros
Se även  Så här berättar du om din råtta gillar dig: 10 tecken och beteenden

NSAID är i allmänhet säkra för hundar och har vanligtvis inte många biverkningar. Men i vissa fall kan de orsaka eller förvärra matsmältnings-, njur- eller leverproblem. Det är därför mycket viktigt att konsultera en veterinär angående korrekt dosering och behandlingslängd.

Det är möjligt att se om din hund har en dålig reaktion på ett NSAID genom att känna igen något av dessa vanliga symtom:

 • Beteendeförändringar
 • En förlust av aptit
 • Hudrodnad eller sårskorpor
 • Tjärliknande avföring, diarré och/eller kräkningar

Om din hund upplever något av dessa symtom bör du sluta ge läkemedlet och kontakta din veterinär.

Hund aspirin

Aspirin är ett receptfritt NSAID. Din veterinär kan rekommendera att du ger ditt husdjur aspirin under en begränsad tid. Detta är normalt om de har en skada eller annat kortvarigt tillstånd.

Använd endast den typ av acetylsalicylsyra för hundar som en veterinär ordinerar och inte ett läkemedel som du håller för dig själv. Långvarig användning av aspirin för hundar kan vara farligt på grund av den större risken för biverkningar, såsom gastrointestinala blödningar. Återigen, konsultera alltid en veterinär angående dosering och behandlingslängd.

Andra säkra läkemedel och kosttillskott

Eftersom NSAID vanligtvis är effektiva för att lindra smärta, tenderar veterinärer att inte ordinera andra typer av smärtstillande medel för hundar. Om din hund behöver fler alternativ, kanske för att den har en negativ reaktion på NSAID, kan din veterinär diskutera möjligheten av gabapentin eller tramadol.

Gabapentin, som används för att behandla skadade nerver hos hundar, kan göra din hund sömnig i flera dagar. Tramadol är ett smärtstillande medel som fungerar lite som andra milda opioider. Veterinärer ordinerar det ibland till äldre hundar med konstant obehag. Biverkningar kan vara magbesvär, kräkningar och yrsel.

Se även  Varför luktar illrar? [All Reasons Explained!]

Veterinärer ordinerar vanligtvis inte steroider mot smärta eftersom de kan ha allvarliga biverkningar.

Kosttillskott, som glukosamin och kondroitin, är populära alternativa behandlingar. Det finns inte tillräckligt med bevis för att de alltid hjälper som smärtstillande medel för hundar.

Vissa undersökningar tyder på att de kan minska svullnad och uppmuntra brosk att reparera sig själv. De kan också skydda och smörja befintligt brosk. Diskutera alltid att ge mediciner, inklusive kosttillskott, med en veterinär.

Vad ska man göra om din hund äter mänskliga smärtstillande medel?

Du bör alltid behandla detta som en medicinsk nödsituation. Skjut aldrig upp om du är orolig för ditt husdjur. Kontakta din veterinär när som helst på dygnet med så mycket information som möjligt om de mediciner ditt husdjur har tagit.

Fråga alltid en veterinär om råd

Be om en skriftlig kopia av alla behandlingsplaner, tillsammans med instruktioner för att administrera medicin till ditt husdjur. Dela aldrig mediciner mellan hundar. Det som är bra för ett husdjur kanske inte är bra för ett annat.

Om du är orolig för smärtstillande och din hund, vänligen kontakta oss. En av våra mycket erfarna veterinärer finns alltid tillgänglig för att hjälpa dig.