Vilka typer av koi växer störst?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Koi är populära prydnadsfiskar att odla i en hemdamm. Förutom att bara vara attraktiva, gör koi:s potential att växa upp till 12 tum i längd dem till värdefulla skyltar för alla bakgårdar. Stor tjej, den största registrerade koifisk i världen (48 tum lång), vars ägare inte har några planer på att sälja men skulle vilja ha inget mindre än $40 000 om det någonsin skulle hända. Detta kan få dig att undra vilka typer av koi som kommer nära den storleken. Ställer frågan, vilka typer av koi växer störst?

Jumbo koi är den största typen av koi. Detta är en vardaglig term för koifiskar som kan bli minst 30 centimeter långa. I verkligheten finns det över 100 specifika typer av koi som koiuppfödare selektivt kan föda upp för att producera ”Jumbo” koi. Den här artikeln belyser olika typer av koi, hur stora de kan bli och den idealiska miljön för koi att växa till sin största potentiella storlek.

Hur stor kan koifisk bli?

Hur stor kan koifisk bli

Eftersom det finns över hundra arter av koi-fiskar använder många uppfödare fyra vardagliga termer för att klassificera koi-fisk: inhemsk, importerad, japansk och jumbo. Andra erfarna uppfödare är mer specifika med sina koi-klassificeringar, och identifierar nio grupper av koi, som är ytterligare indelade i undergrupper baserat på deras japanska sort.

Inhemsk koi

Koi-bönder odlar inhemsk koi i USA Denna koi-typ blir vanligtvis mellan 30 och 45 cm lång. Inhemska koi har den lägsta tillväxthastigheten av de fyra standardvarianterna. Dessa koi-fiskar kan vara mer hanterbara att odla i en hemmadamm än de större sorter som konkurrerande uppfödare eller professionella koiuppfödare odlar åt sig själva.

Se även  Biter koifisk?

Importerad och japansk koi

Importerad koi är den typ som koi-distributörer tar till USA från andra länder. Denna koi-typ är skild från japansk koi för att betona att koi som kommer från Japan skiljer sig från importerad koi. Andra länder som importerar koifisk är Indien och Kina. Även om amerikanska distributörer importerar koi från dessa länder och hävdar att de är japanska koi, skulle de inte anses vara japanska koi eftersom de inte kommer direkt från Japan.

Japansk koi växer vanligtvis till 22 till 26 tum i längd. Dessa färgglada stora fiskar kan väga upp till 12 pund, med friska fiskar som väger upp till 24 pund. Denna typ av koi kommer från selektiv avel, vilket gör att de kan nå så stora storlekar. Om du planerar att föda upp japanska koi, se till att du kan ta emot deras stora storlek och behålla rätt kost. Japanska koi plantskolor föder upp koi med intensiv omsorg för att säkerställa att de når största möjliga storlek.

jumbo koi

Jumbo koi-arter växer den största av de fyra informella kategorierna. Dessa fiskar kan bli mellan 30 och 36 centimeter långa. Med rätt vård och näring kan vissa koi bli upp till 40 centimeter långa. Jumbo koi kan väga mellan 20 och 26 pund. Liksom japanska koi som växer till stor storlek kräver Jumbo koi intensivvård för att nå sin fulla potential.

Jumbo koi genetik är den viktigaste faktorn som gör att dessa fiskar kan nå sådana storlekar. Koiuppfödare föder selektivt upp sin jumbo koi-fisk och avslöjar inte sina affärshemligheter. Trots allt kan stora koi betraktas som levande juveler. Jumbo koi skulle inte vara så värdefullt om varje koiuppfödare visste hur man producerar koifisk av hög kvalitet.

Se även  Äter Tilapia alger? (Vad du borde veta)

Hur man föder upp koi för att växa upp

Hur man föder upp koi för att växa upp

Att föda upp koi för att hjälpa dem att nå sin största storlek kräver intensivvård. Oavsett om dina koi-fiskar är inhemska, importerade, japanska eller jumboarter, kommer en idealisk miljö att hjälpa dem att växa till sin fulla potential.

Observera att genetik är huvudfaktorn för att avgöra hur stor en koi-fisk kommer att växa. Även om du har en optimal damm för koi-fisk, kommer en domesticerad koi-fisk inte att växa sig lika stor som selektivt uppfödda japanska eller jumbo-koi-fiskar.

Dessa är de viktigaste faktorerna som påverkar tillväxten av din koi:

Dammstorlek

Stora fiskar behöver en stor damm. Standard koi-dammar bör vara minst tre fot djupa med 1 000 liter vatten. Varje koi-fisk bör ha 250 liter för sig själv, vilket innebär att en vanlig koi-damm kan hålla fyra koi-fiskar.

Tänk på hela dammområdet snarare än bara djupet. Bredare dammar ger koifiskar mer utrymme att simma, vilket kan vara idealiskt för deras träning eftersom koi är aktiv fisk. Om de har tillräckligt med utrymme att simma, har de tillräckligt med utrymme att växa.

Vattenkvalitet

Vattnets pH-nivåer och temperatur är faktorer som bidrar till en damms vattenkemi. Koi-fiskar föredrar vatten med ett pH på 7,5 eftersom de gillar lätt alkaliskt vatten. Samtidigt är koi-fiskar kända för att vara tåliga och kan trivas i vattentemperaturer mellan 59°F (13°C) och 77°F (25°C).

Ändå är en idealisk dammtemperatur runt 17°C för att hålla din koi-fisk aktiv och samtidigt säkerställa att inga parasiter trivs i kallt vatten. Överväg att investera i en dammvärmare för att upprätthålla en idealisk vattentemperatur för din damm, särskilt under de kalla månaderna.

Se även  Växer Tilapia lönsamt? (Svaret är lite komplicerat)

Ätmönster

Se till att bara mata din koi-fisk med den bästa kvalitetsmaten för att säkerställa att de växer sig stora och friska. Utfodring är viktigt i en kois tidiga stadier, så se till att din koi-mat innehåller alla nödvändiga näringsingredienser medan din koi-fisk är ung. Överväg att sätta upp ett matningsschema där du matar dem med jämna mellanrum minst sex gånger om dagen.

Slutsats: Vilka typer av koi växer störst?

Koi-fiskar är kända för sina ljusa färger och stora storlekar. Jumbo koi är den största koi-arten som kan bli upp till 30 centimeter lång med rätt växtförhållanden. Du kommer att behöva tillhandahålla en optimal miljö för din koi att nå sådana storlekar.

Oavsett hur idealisk din damm är för koi, är genetik den huvudsakliga faktorn som avgör hur stora de växer. Koiuppfödare föder upp jumbokoi för att nå stora storlekar, så andra typer av koi kan inte växa sig så stora som de är eftersom de är byggda på det sättet.