Vilken är den bästa tiden för fågelskådning? [ANSWERED!]

När vi tittar på fågel som nybörjare, frågar vi oss inte alltid: ”När är de absolut bästa tiderna på dygnet för fågelskådning?” Så jag letade lite på internet och samlade lite information för er som undrade samma sak. Det här är vad jag hittade:

De tidiga morgnarna är de bästa tiderna för fågelskådning. Detta beror på att fler fåglar kommer för att mata tidigt på morgonen. Fågelskådning under andra tider på dygnet kan också vara tillfredsställande, eftersom fåglarna återvänder till sina bon på kvällen, rovfåglar flyger på eftermiddagen och nattfåglar vaknar på natten.

Även om det finns bra tider på dygnet för fågelskådning, finns det vissa varningar för när är den bästa tiden för fågelskådning speciellt för dig.

Fågelskådning på morgonen och kvällar har sin egen dragningskraft, och om du vill veta mer om vilken timing som fungerar bäst för dig, fortsätt att läsa!

Solens inverkan på fåglarnas aktivitet

vit och blå fågel

Fåglar har definitivt inte klockor på handleden och klockor i sina bon, så hur vet de när de ska gå upp eller göra någon av sina aktiviteter? De orienterar sina liv runt solklockan. När solen går upp går de upp, när den går ner somnar de. Fåglar använder solen som riktlinje i sina dagliga aktiviteter.

Till exempel fåglarna går upp tidigt på morgonen för att börja sin morgonkör – en mycket hörd melodisk kör av fåglar som stiger tidigt på morgonen.

Fåglarna är lugnare på eftermiddagen när solen står högt på himlen och det bara är varmt där. Kvällarna är bra för fåglar att ta en snabb jakt för att fylla på sin energi efter en lång dag ute. På natten somnar de flesta fåglar, men nattfåglar vaknar.

Jag gjorde också mycket research och skrev abloggmeddelande om vilken tid fåglarna äter här. Kolla in det när jag analyserade data och hittade några riktigt coola insikter!

Du förstår, det finns massor av intressanta beteenden och varningar att diskutera om den bästa tiden på dagen för fågelskådning. Här är lite information jag samlat in för dig (och till och med mig själv!):

Den bästa tiden på dagen för fågelskådning: tidiga morgnar

flock av fåglar

Perfekt för fågelskådning på gehör:

Föreställ dig det här: Du har precis vaknat klockan 04.00 och du hör fåglarna precis utanför din bakgård bli galna; kvittra och sjunga oavbrutet. Även om det kanske låter som ett racket för vissa, men i våra öron är det en söt söt melodi. Det är vad som är allmänt känt som morgonkören. Enkelt uttryckt är morgonrefrängen fågelsången du hör i början av en ny dag, tidigt på morgonen.

Se även  Tar fåglarna fart i vinden? [ANSWERED!]

Även om det fortfarande kan vara ganska mörkt tidigt på morgonen och fåglarna är svåra att se, kan man säkert glädjas den bästa tiden på dagen att träna fågelskådning på gehör. Om du bor i Storbritannien bör du hålla utkik efter fåglar som börjar köra så tidigt som klockan 03.00. Några vanliga fåglar i Storbritannien inkluderar:

Men om du bor i ett tempererat klimat (vilket betyder att du bor på norra eller södra halvklotet) har du tur. Under tidiga vårmorgnar är det symbolen för fågelskådning på gehör. Detta beror främst på att höjden av fåglarnas häckningssäsong när hanfåglar kommer att sjunga religiöst för att locka sin partner och proklamera sitt territorium. Faktum är att många fågelskådare runt om i världen har bestämt sig för att observera en ettårig fågel Internationella dagen för Dawn Choir varje första söndag i maj.

Perfekt för att fånga marksamlare i aktion:

Du kanske har hört talas om uttrycket: ”den tidiga fågeln får masken”. Detta bör gälla dig, fågelskådaren, såväl som fåglarna! Fåglar är morgonpigga – och de gör det inte bara för att sjunga. Det finns en annan tvingande anledning till att de måste gå upp så tidigt för: ÄTA.

Fåglar är särskilt aktiva för mat på morgonen, efter de flesta av sina matkällor som också är aktiva på morgonen. Som fågelskådare är det klokt att leta efter födosökande fåglar som jagar maskar och insekter på skogsbotten tidigt på morgonen. Dessa djur väcks också av värmen som solen ger till jorden, vilket gör att de kan vara aktiva och mer synliga för fåglarna.

Som fågelskådare måste vi vara mycket uppmärksamma fåglar som söker föda på skogsbotteneller till och med till fåglar på fågelmataren från våra bakgårdar när vi inte vill missa matningsåtgärder.

Perfekt för fågelskådaren:

Inte bara är de tidiga morgnarna bra för fåglar, utan det är också bra för fågelskådaren. Tidiga morgnar är luften frisk och klar. Det finns ett visst lugn som kan kännas på morgnarna, med luften väldigt stilla och perfekt för att lyssna på morgonropen från våra fjäderklädda vänner.

Vänta, det finns mer i livet om fågelskådning tidigt på morgonen! Vad sägs om de extra mentala hälsofördelarna med fågelskådning? Du vaknar tidigt, börjar dagen omgiven av natur och tar förmodligen en lång promenad till en fågelskådningsled. Säg mig, andas den friska luften, lyssna på fåglarna som kvittrar i bakgrunden, skulle du inte också hålla med om att det här är den bästa tiden på dagen för fågelskådning?

Se även  Hur ofta gör fåglar avföring? (ÖVERRASKANDE svar! + FAQ)

En alternativ bra tid för fågelskådning: kvällar

natur himmel fågeldjur

En bra kväll för fåglarna:

Medan morgnar är en bra tid för fågelskådning för mig själv och andra fågelskådare, låt oss inte glömma kvällen. Kvällarna är en bra matningstid för fåglarna. Fåglarna gillar att jaga och lagra sin energi inför solnedgången. Med denna energi kan de gå igenom natten.

Bakgårdsfågelskådare bör också hålla utkik efter fåglar som kommer för att plocka i din fågelmatare just nu.

En fantastisk kväll för fågelskådare:

Jag vet att många människor inte är precis tidigt på morgonen, så du kanske föredrar en fågelskådning på kvällen istället. Kvällarna är svalare och perfekta även för dig som vill se några fåglar på din kvällspromenad, oavsett om det är på helgen eller efter jobbet. Faktum är att även när solljuset bleknar sent på kvällen kan du förvänta dig att nattdjur blir aktiva – en liten titt in i nattlig fågelskådning.

Glöm inte fågelskådning på eftermiddagen

en örn som flyger på himlen

Runt middagstid är de flesta fåglar mindre aktiva, förutom en speciell grupp rovfåglar. Dagliga rovfåglar som hökar och gamar är särskilt aktiva under denna tid.

Du kanske är intresserad av att upptäcka att de faktiskt är beroende av dagens hetta runt lunchtid för att flyga! Dessa fåglar behöver varma luftströmmar på eftermiddagen för att få höjd, utan att flaxa med vingarna. Det är därför vi tenderar att se dem flyta i en cirkulär rörelse för att nå en större höjd. Det här är en bra tid att se dessa vackra rovfåglar i aktion oavsett om de är fångade under flykt eller på jakt.

Men när dagen fortskrider till sen eftermiddag är det mindre troligt att dessa fåglar ses eftersom luften blir mindre varm och det blir svårare för dem att flyga för att nå höjd.

Nattlig fågelskådning

kattuggla uppflugen på trädet

Nattetid är en av mina favorittider för fågelskådning eftersom det är så okonventionellt. Dock, denna tid på dygnet kräver mer utrustning för belysning och träning för att titta på fåglar med gehör snarare än synen.

Ugglor är aktiva på natten, som de flesta av er kanske vet. Men natten är också ett bra tillfälle att träna fågelskådning på gehör genom att även lyssna på andra nattdjur. Detta inkluderar nattskärrorde näktergalar och vissa gillar till och med att observera fladdermöss.

Fotokredit: Francis Yap

En personlig favorit för mig själv skulle vara att lyssna på samtalen och låtarna Nightjar med en stor svans som är en vanlig invånare i mitt område. Det låter väldigt repetitivt och nyfiket låt som ringer hela natten. Ibland när jag är vaken klockan 2 kan jag alltid höra det och hålla mig sällskap. Jag fullkomligt älskar denna fågel!

Se även  Varför går fåglar när de kan flyga? [ANSWERED! + FAQs]

Om du råkar bo i Nordamerika är detta ett utmärkt tillfälle att upptäcka nattskärror på vår- och sommarnätterna. De är extremt väl kamouflerade och tenderar att förbli orörliga så jag skulle råda dig att använda deras samtal för att lokalisera dem och förhoppningsvis fastställa deras position.

Slutgiltiga tankar

Om du skulle fråga mig igen när är den bästa tiden för fågelskådning, skulle jag definitivt säga: när som helst! Men om jag MÅSTE välja en viss tid, skulle det vara tidigt på morgonen, när fåglarna precis har börjat sin dag. Så välj din favorittid på dagen och bara gå på fågelskådning! Glad fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!