Vilken mänsklig mat kan hundar äta?

Är människofoder bra för hundar? Det kan vara utmanande att motstå frestelsen att ge människor mat till hundar. Djurägare bör vara extra försiktiga med vad de delar med Fido, eftersom konsumtionen av giftig mat har varit den främsta orsaken till förgiftning hos hundar världen över de senaste åren.

Av denna anledning är det viktigt att veta vilken mat som hundar kan äta och som bör undvikas.

Vilken människofoder är bra för hundar?

vilken mänsklig mat kan hundar äta 2Välj funktionell superfood när du delar människofoder med hundar. Om du inte har hört talas om dem är dessa typer av livsmedel som inte bara ger ytterligare näringsämnen utan också har holistiska egenskaper.

De kan hjälpa till att förbättra hundars kroppsfunktioner och förebygga och bekämpa hundsjukdomar. Vi har listat sju säkra, funktionella superfoods för hundar och deras hälsofördelar för hundar.

1. Färska bär

Flera typer av bär, inklusive blåbär och tranbär, är hälsosamma tillskott till din hunds kost. Dessa frukter är bra källor till vitaminer och mineraler, höga i fiber och uppskattade för sina kraftfulla antioxidantegenskaper.

De hjälper till att minska hundars mottaglighet för olika försvagande hälsotillstånd, såsom kognitiv försämring och cancer.

Skär färska bär i mindre portioner när du förbereder dem för hundar. Det rekommenderas inte att mata dem hela till hundar, särskilt små raser, eftersom detta kan vara en kvävningsrisk. De kan fastna i halsen. De kan också förstöra en hunds tänder.

Ge dem alltid små portioner för att undvika matsmältningsproblem som orolig mage, kräkningar och diarré.

2. Kokosolja

Kokosolja är ett annat bra foder för hundar. Det är en rik källa till medelkedjiga fettsyror, inklusive kaprin-, kapryl- och laurinsyror, som främjar frisk hud, god tarmhälsa och frisk andedräkt.

En annan fördelaktig förening som finns i kokosnötolja är ketoner. De har kopplats till att förbättra hjärnans funktion och minska anfall hos hundar.

När du väljer kokosolja för hundar, hoppa över att köpa de raffinerade eftersom de inte har några hälsofrämjande egenskaper. Satsa på kallpressad eller extra virgin kokosolja istället.

Se även  Kan hundar äta rödbetor? Är råbetor säkra för hundar?

Som med all mänsklig mat, mata din hund med kokosolja med måtta. Eftersom det innehåller mycket fett kan överdriven konsumtion orsaka olika hundsjukdomar, såsom fetma och matsmältningsproblem hos hundar.

3. Medicinska svampar

Medicinska svampar som maitake, reishi och shiitake är bra mat för hundar. De har kraftfulla antivirala och antibakteriella egenskaper, som hjälper till att upprätthålla ett välfungerande immunförsvar hos hundar.

Deras höga antioxidantinnehåll främjar friska njurar och lever och förebygger cancer.

Medicinska svampar kan ges kokta men aldrig råa till hundar eftersom de är potentiellt giftiga. Tillagningsprocessen hjälper till att ta bort de gifter de innehåller.

Ett annat bra alternativ är att köpa medicinska svampextrakt. Kontrollera alltid etiketten och se till att de är ekologiska, fria från fyllmedel och tillverkade till 100 % av den medicinska svampens fruktkropp.

Läsa: Kan hundar äta svamp?

4. Får- och getmejeri

Get- och fårmejeri är några av de mänskliga livsmedel som hundar kan ha. De är utmärkta källor till protein och benstärkande mineraler, inklusive kalcium, magnesium och fosfor.

Förutom deras näringsvärde har de också naturliga antiinflammatoriska egenskaper som lugnar matsmältningsrubbningar hos hundar, såsom inflammatorisk tarmsjukdom.

Get- och fårmejeri är ett utmärkt alternativ till komejeri eftersom de har mindre fettkulor, vilket gör dem mer smältbara.

Dessutom är den typ av kaseinprotein som get- och fårmjölk bär mindre antiinflammatorisk än proteinet som finns i komjölk. Så de är mindre benägna att orsaka otäcka biverkningar som magbesvär, kräkningar, diarré och lös avföring hos laktosintoleranta hundar.

Medan get- och fårmejeriprodukter är bra för hundens hälsa, bör de erbjudas i små mängder. De har en högre fetthalt än komjölk och kan orsaka ohälsosam viktökning hos hundar när de konsumeras i överskott.

Läsa: Getmjölk för hundar, är det värt hypen?

5. Fisk

Fisk är en hälsosam behandling för hundar. Det är också en av de vanligaste ingredienserna i många hundfoder, eftersom den innehåller omega-3-fettsyror. De hjälper till att upprätthålla starka leder, ett hälsosamt kardiovaskulärt system och god kognitiv funktion hos hundar.

Se även  Kan hundar äta ärtor?

Hundar kan också få i sig mycket protein och mineraler som koppar, järn och zink genom att konsumera fisk. Vissa typer av fisk som är stora källor till dessa näringsämnen inkluderar lax och sardiner.

Urbening är viktigt när man förbereder fisk för hundar. Detta för att förebygga risk för kvävning och munskador. Var noga med att inte mata din hundvän med dåligt tillagad fisk, eftersom den kan innehålla skadliga bakterier och parasiter.

Du kanske också gillar:

Kan hundar äta fisk? De 10 bästa fiskhundarna kan äta

Kan hundar äta tonfisk? Vilka är riskerna?

För- och nackdelar med fiskolja för hundar

6. Korsblommiga grönsaker

Korsblommiga grönsaker som blomkål, broccoli och bok choy är bra för våra hundar och för oss. Många av dem är fantastiska källor till antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper som quercetin och kaempferol.

De minskar riskerna med kognitiva problem, hjärtproblem och tumörtillväxt. Korsblommiga grönsaker är också en utmärkt källa till fiber, vilket är nödvändigt för ett välfungerande matsmältningssystem.

Djurägare bör vara medvetna om att flera korsblommiga grönsaker som spenat och grönkål innehåller antinäringsämnen som glukosinolater och oxalater. Dessa föreningar kan orsaka sköldkörtel- och njurproblem när de tas i överskott.

I vissa fall kan matlagning eliminera de flesta av dessa kemikalier. Men eftersom spår fortfarande kan finnas kvar efter tillagning, är det bäst att servera korsblommiga grönsaker i små mängder.

7. Naturliga probiotika

Probiotika är bra bakterier som stödjer en frisk tarmmikrobiom. De förhindrar tillväxten av skadliga patogener i matsmältningssystemet och förbättrar upptaget av näringsämnen i kroppen.

Andra stora hälsofördelar de erbjuder hundar inkluderar en bättre ämnesomsättning, fräschare andedräkt och ett starkare immunförsvar.

Flera mänskliga livsmedel är naturliga probiotika för hundar, inklusive fermenterade gröna bönor, kefir, fårost och yoghurt.

Se även  Kan hundar äta lax? Vilket är bättre rått eller kokt?

Kontrollera alltid ingredienslistan över köpta probiotika innan du ger dem till hundar. Se till att de är fria från skadliga tillsatser och andra farliga ingredienser som xylitol.

Vilken människoföda är farlig för hundar?

vilken mänsklig mat kan hundar äta 1Nu när vi är klara med att täcka säker hundmat för människor, här är en lista över människofoder som bör hållas borta från din hund.

1. Macadamianötter

Macadamianötter innehåller ett okänt gift som kan orsaka depression, feber och skakningar hos hundar. Dessutom är de höga i fett, vilket kan bidra till hundfetma och utveckling av pankreatit.

2. Alkohol

Alkohol innehåller etanol, vilket är extremt farligt för hundar. Förtäring kan orsaka förgiftning och i svåra fall hjärtinfarkt, koma och dödsfall.

3. Muskotnöt

Muskot innehåller föreningen myristicin, som kan orsaka toxicos hos hundar när den konsumeras i stora mängder. Några vanliga toxicossymptom att se upp för inkluderar kramper, onormal hjärtslag och högt blodtryck.

4. Rå jästdeg

Under jäsningsprocessen producerar rå jästdeg alkohol, som är giftigt för hundar. Bortsett från det kan intag av rå jästdeg orsaka tarmblockeringar eftersom den expanderar i magen.

5. Kaffe

Kaffe innehåller koffein som kan orsaka farliga biverkningar hos hundar. Det kan höja deras blodtryck onormalt och orsaka anfall. Utan omedelbar veterinärbehandling kan det leda till döden.

6. Choklad

Choklad innehåller två giftiga ämnen för hundar, nämligen koffein och teobromin. I lindriga fall kan det orsaka rastlöshet, ökad törst och kräkningar. Allvarliga symtom på chokladförgiftning hos hundar inkluderar anfall och hjärtsvikt.

7. Vindruvor och russin

Vindruvor och russin producerar en okänd kemikalie som kan orsaka akut njursvikt hos hundar. Forskare tror att vinsyra i frukten är den möjliga orsaken till dessa dödliga biverkningar.

Hundar kan ibland njuta av människomat. För hundar som är kända för att ha hälsoproblem är det viktigt att du pratar med din veterinär innan du lägger till människofoder till din hunds diet för att se till att den uppfyller deras näringsbehov.