Vilken tid på dygnet matar fåglarna? (Överraskande SVAR!)

Kanske har du placerat en fågelmatare på din bakgård och undrat: ”Vilken tid på dagen äter fåglarna?” Jag var också nyfiken! Så jag gjorde min egen forskning och hittade ett definitivt svar! Det här är vad jag hittade:

Fåglar äter när som helst på dygnet. Fåglar äter mest sent på morgonen runt 10 på morgonen och mycket mindre på kvällen och på natten. Tiden som fåglarna matas beror på årstiderna, vädret och om fågeln är dagaktiv eller nattaktiv.

Nu vet du att fåglar äter hela dagen! Om du nu läser vidare kommer jag att förklara mitt svar OCH täcka de faktorer som påverkar tidpunkten för att mata fåglar på en dag. Läs mer!

Vilken tid på dygnet matar fåglarna? – Projekt FeederWatch dataanalys

När jag gjorde min forskning upptäckte jag Project Feeder Watch, ett program där tusentals frivilliga kontrollerar sina bakgårdar för fåglar varje år.

Det arrangeras av Fåglar Kanada och Cornell Lab för ornitologi. Kolla in den om du vill!

Detta är resultatet av min analys:

Fågelmatningstider med AM/PM

Som framgår av cirkeldiagrammet ovan är skillnaden i utfodringstider för fåglar mellan morgon (53,7 %) och eftermiddag (46,3 %) mycket minimal. Fåglar äter bara 7,6 % mer på morgonen än på eftermiddagen.

En slutsats är dock mycket tydlig! Fåglar matar både morgon och eftermiddag!

Det är ett intressant fynd som jag inte kunde ha gjort på egen hand. DOCK ville jag gräva lite djupare för att hitta en mer exakt timing.

Detta är vad jag gjorde härnäst:

Vilken tid på dygnet matar fåglarna mest? – En samhällsundersökning

Efter att ha upptäckt att fåglar äter mer på morgonen, visste jag fortfarande inte en mer specifik tidpunkt när fåglar äter under dagen.

Se även  Varför flyger fåglar vid solnedgången? (Överraskande SVAR! + Vanliga frågor)

Så jag gick vidare och startade en Facebook-gemenskapsundersökning!

Så jag ställde den här frågan till några andra fågelskådare från Backyard Birdwatching Facebook-gruppen: ”Vilken tid på dagen ser du fåglar vid dina matare?”.

Jag väntade sedan några dagar innan jag samlade in resultaten. Detta är vad alla svarade:

Stort tack till er som hjälpte till att svara på omröstningen! Jag lärde mig mycket om när fåglar livnär sig på sina matare. Jag insåg att det kunde organiseras lite mer snyggt, så jag lade det i ett trevligt diagram att titta på för enkel referens:

Från diagrammet ovan, samlat från de som deltog i fågelmatningsundersökningen, kan vi se det fåglar äter mer på morgonen än andra tider på dygnet.

Det högsta antalet röster för fåglar som matade på morgonen var högst vid 18, följt av 15 och 13 för sen eftermiddag respektive sen morgon.

Åh, och om du undrar hur många fågelmatare du behöver för att få fåglar att komma ofta, ta en titt Jag skrev allt om det här!

Hur många fågelmatare behöver jag? (Överraskande SVAR!)

För att få en uppfattning om proportionerna av fåglarnas matningstider på en dag, har jag gjort ett cirkeldiagram nedan:

Majoriteten av fåglarna som matades vid matningsställen var på morgonen, och nådde en topp på 33 % tidigt på morgonen (soluppgång – kl. 9). Sena eftermiddagar är också topptider då fåglar besöker matare för att mata under dagen med 27 %. Fåglar äter knappt vid fågelmatare på natten, bara 5 % av tiden under dagen.

Sammanfattningsvis kan vi se att fåglar tenderar att äta mer på tidiga morgnar och sena eftermiddagar! Vilket intressant fynd!

Jag hittade också att vissa backyard birders observerade fåglar vid deras matare på natten. Även om det är lågt betyder det också att fåglarna äter på natten, men i mindre utsträckning än på dagen!

Om du ska läggas på slutenvård och bara vill få en uppfattning om hur lång tid det tar för fåglar att hitta en ny matare, kolla in Jag skrev allt om det här inlägget!

Hur lång tid tar det för fåglar att hitta en ny matare? [ANSWERED!]

Cornell FeederWatch Cam Feeding Timings – Mitt experiment

En skärmdump av hur Cornell FeederWatch Cam ser ut på YouTube

All den analysen, och jag var fortfarande inte nöjd med svaren jag fick.

Den här gången ville jag ta saken i egna händer, snarare än att förlita mig på samlad data från andra bakgårdsfåglare. Jag ville titta på fåglarnas matningstider längre in i skogen.

Efter att ha funderat på hur man samlar in data effektivt upptäckte jag Cornell Lab FeederWatch Live Cam i Sapsucker Woods, New York, USA.

Det är en levande fågelmatare som drivs av de coola människorna på Cornell Lab of Ornithology. Här är YouTubes livestream:

Det här är vad jag bestämde mig för att göra:

 1. Skanna av en aktuellt värde för Cornell Lab FeederWatch Cam
 2. Registrera antalet fåglar som matats under de första 15 minuterna för varje timme från 06:00 (soluppgång) till 20:00 (solnedgång)
 3. Kartlägg resultaten här!

Och så registrerade jag fåglarna manuellt, men en i taget!

Eftersom jag inte ville sitta vid datorn hela dagen och räkna fåglar, tabellerade jag antalet fåglar på mataren de första 15 minuterna för varje timme!

Resultaten

Här är en tabell över antalet fåglar som matas vid olika tidpunkter på dagen:

Tidpunkt på dygnet Totalt antal fåglar som äter % av den dagliga summan
6 timmar 41 4.6
7 timmar 83 9.3
Klockan 8 på morgonen 91 10.2
klockan 9 88 9.9
10 timmar 95 10.7
11 timmar 44 5
klockan 12 65 7.3
Klockan 1 på eftermiddagen 80 9
14.00 timmar 70 7.9
15.00 56 6.3
16.00 timmar 64 7.2
17.00 47 5.3
18.00 32 3.6
19:00 14 1.6
20.00 18 2

Jag har gjort ett INTERAKTIVT diagram så att du kan se kosten bättre:

Du kommer att märka att diagrammen är ovan INTERAKTIV! Så se till att du håller muspekaren över staplarna och till och med klickar på dem för att filtrera data efter dagperiod eller timme.

Som visas ovan börjar fåglarna att äta från soluppgång till solnedgång, med start klockan 06.00 och slutar klockan 20.00. Fåglarna äter mest på sena morgnar, och når sin topp vid 10 på morgonen. Matningstrenden minskar sedan i timmen fram till sena kvällar då fåglarna börjar mata igen vid en liten topp vid 16-tiden!

Nu är det här riktigt coola grejer! Jag är faktiskt förvånad över hur intressant det är att upptäcka sådana oregistrerade insikter! Jag är mycket glad att få dela detta med dig.

Resultaten är också vettiga, med tanke på att efter att fåglarna har vaknat måste de börja äta för att hålla jämna steg med sin höga ämnesomsättning under hela dagen.

Vilken tid äter fåglarna på morgonen?

De flesta fåglar matar runt klockan 10 på morgonen. Fåglar börjar dock äta mer från 07.00 till 10.00, och når sin topp vid 10.00. Klockan 10 äter fåglarna cirka 10,7 % av dagens totala matning.

Här är ett interaktivt diagram för att sammanfatta det:

Om du undrar när fåglar vaknar, ta en titt Jag skrev den här artikeln!

Fågelvakna tider på morgonen (Läs DETTA först!)

Kommer fåglarna till matare på natten?

Fåglar går till matare på natten. Fåglarna går dock till matställen mycket mer sällan på natten än på dagen, eftersom de mestadels är aktiva på dagen. En undersökning av fågelskådare observerade att fåglar bara åt vid fågelmatare cirka 5 % av tiden.

Men i mitt personliga experiment märkte jag bara möss och ekorrar som besökte Cornell FeederWatch Cam på natten för att ta ett mellanmål sent på kvällen.

Det fanns inga fåglar som matade på natten. Naturligtvis, eftersom jag bara gjorde experimentet för en dag, kunde det finnas möjligheter för fåglar som matade på matare på natten som jag inte kunde upptäcka.

Kolla in en artikel jag skrev om huruvida fåglar flyger hit på natten

Faktorer som påverkar tidpunkten för fågelmatning

Du kanske undrar om det finns faktorer som påverkar tidpunkten för fågelmatning. Ja, det finns faktorer som kan påverka deras matningstider!

Faktorer som påverkar tidpunkten för fågelmatning inkluderar väder, årstid och fåglarnas dag- eller nattaktivitet. Dessutom påverkas fåglarna kraftigt av dagsljusschemat för sina rutiner, så det påverkar tidpunkten för när de matar.

Jag kommer att beskriva de tre faktorerna som påverkar tidpunkten för fågelmatning här:

1) Vädret

Vädret kan påverka tidpunkten för fågelmatning. När jag tittade igenom Cornell FeederWatch fågelmatningskamera, Jag insåg att under perioder med kraftigare regn gick färre fåglar till mataren för att ta ett mellanmål.

Som sådan kan vissa utfodringstider ha färre fåglar än andra.

2) Årstiderna

Fåglar tenderar att äta under perioder av solljus så att de kan se.

Under vinter- månader när dagsljuset är kortare, fåglarnas matningstider blir mindre frekventa och kommer att ändras för att matcha de kortare dagstiderna.

Under sommar månader när dagsljuset är längre, fåglar kommer att ägna lång tid åt att äta och kommer att ha matningstider som sträcker sig till när de kan se under dagen.

När jag tittade på Cornell FeederWatch Cam, bekräftade jag att fåglar bara gick till matare när det fanns tillräckligt med solljus för att se dem!

3) Om fågeln är aktiv på dagen eller natten

Har du någonsin hört talas om begreppen dagtid och nattlighet? Låt mig förklara det enkelt här. Enligt Wikipedia:

dagtid är en form av växt- och djurbeteende som kännetecknas av aktivitet under dagtid, med en period av sömn eller annan inaktivitet på natten.

Wikipedia

Nattighet är ett djurbeteende som kännetecknas av att vara aktiv på natten och sova på dagen.

Wikipedia

I grund och botten, om en fågel är en dagfågel, förblir den vaken på dagen och sover på natten. Detta innebär att han kommer att jaga foder och foder oftare under dagen. De flesta fåglar faller inom denna grupp.

Exempel på dygnsfåglar är kardinaler, orioler, rödhakar, sparvar, örnar och ankor.

Om en fågel är en nattfågel vaknar den på natten och sover när solen går upp på dagen. Det betyder att den jagar mat i skymning och gryning, där ljuset är närvarande men fortfarande svagt.

Exempel på nattfåglar är ugglor, nattugglor, nattskärror och näktergalar.

Äter fåglarna vid vissa tidpunkter?

Fåglar äter vid vissa tidpunkter. Fåglar äter mest under de sena morgnarna vid 10 % av fåglarnas matningstider under dagen. Fåglar äter mycket mindre på eftermiddagen, mycket mindre på kvällen och minst på natten.

Vilken tid kommer fåglarna till matare?

Fåglar kommer till matare när som helst på dygnet. De flesta kommer dock till matarna på sena morgnar vid 10-tiden. Fåglar kommer till matställena mycket mindre på kvällen och natten. När fåglarna kommer till matarna beror på årstiderna, vädret och om fåglarna är aktiva på dagen eller natten.

Matar fåglarna vissa tider på dygnet?

Fåglar äter vissa tider på dygnet. Fåglarna äter mest sent på morgonen klockan 10. Fåglar äter mycket mindre på kvällen och natten. När fåglarna kommer till matarna beror på årstiderna, vädret och om fåglarna är aktiva på dagen eller natten.

Vilken tid matar fåglarna på morgonen?

Fåglarna matar klockan 10 på morgonen. Även om fåglarna äter hela morgonen, äter de mest under de sena morgnarna och når sin topp vid 10:00. Tiden som fåglarna äter på morgonen varierar med årstiderna, vädret och om fåglarna är aktiva på dagen eller natten.

Läs också om du är nyfiken på varför fågelkvitter på morgonen denna artikel där jag tar upp det i detalj!

Varför kvittrar fåglarna på morgonen? (BESVARAD! + vanliga frågor)

Använder fåglar matare hela dagen?

Fåglar använder matare hela dagen. Använd dock mest matare vid 10:00. Fåglar använder matare mycket mindre på kvällen och natten. Den tid fåglarna använder matare på morgonen varierar med årstiderna, vädret och om fåglarna är aktiva på dagen eller natten.

Matar fåglarna hela dagen?

Fåglar äter hela dagen. Fåglarna äter dock mest vid 10-tiden. Fåglar äter mycket mindre på kvällen och natten. Tiden som fåglarna matar på morgonen varierar med årstiderna, vädret och om fåglarna är aktiva under dagen eller natten.

Slutgiltiga tankar

Nu har du lärt dig vilken tid på dygnet fåglarna äter mest: tidiga morgnar! Fåglar äter fortfarande andra tider på dygnet, även på natten, men i mycket mindre utsträckning än på dagen.

Jag hoppas att du har lärt dig något av all min analys av fågelmatningstidpunkten och jag hoppas att du har funnit den här artikeln upplysande. Tack för att du läste och glad fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!