Vilken tid vaknar fåglarna? (En biolog förklarar det i sin helhet!)

Har du blivit oförskämt väckt av fåglarna precis utanför ditt fönster, som kvittrar högt? Jo, det har jag.

Jag tänkte då: ”Vilken tid går fåglarna upp på morgonen?”.

Och så gjorde jag min egen forskning som biolog och hittade ett övertygande svar.

Det här är vad jag hittade:

Fåglar vaknar ungefär klockan 4 på morgonen eller en timme före gryningen, då de börjar sjunga sina morgonkörer. Fåglar vaknar vanligtvis när de känner dagsljus. När fåglarna vaknar varierar mycket mellan olika arter och olika miljöer med ljusföroreningar och skiftande årstider.

Tja, vi vet alla att fåglar vaknar ganska tidigt på morgonen för att börja sina morgonrop.

Håll dig kvar, så kommer jag in på detaljerna om vilken tid de vaknar och deras irriterande morgonsamtal! Läs mer:

Dawn refränger

exotisk mellisuga minima fågel sitter på stammen i grönt fält

Om du tillfrågas när fåglar går upp har du förmodligen blivit väckt tidigare av en morgonkör. Gryningsrefränger är en märklig kakofoni av fågelsång som ofta hörs tidigt på morgonen för att förkunna sin närvaro och uppvaknande.

Även om fågelsång kan höras under hela dagen, tenderar morgonkörerna som hörs på morgonen att vara högre, mer levande och hörs oftare.

Dawn Choruses är kända för att visa upp sångarens vitalitet och kondition. Fåglar sjunger som en viktig del av fågellivet och tillkännager för sin art inom hörhåll att de har överlevt natten.

Som sådan sjunger fåglarna för att locka både kompisar och varna andra för deras territorium.

Fågelperspektiv av gryningen

Fåglarnas uppfattning om gryningen är egentligen det som får fågeln att vakna och börja kalla sin morgonkör. Fåglar uppfattar ljuset i miljön runt dem som en indikation på gryningen, där de kommer att meddela sin närvaro.

Jag har hittat genom olika källor såsom från onlineforum och hemsidor här Och här att det kan finnas flera faktorer som kan påverka fåglarnas uppvaknandetider. Jag har sammanfattat informationen nedan för din bekvämlighet

Faktorer som påverkar fåglarnas uppvaknandetider

1) Säsongsförändringar

fotografi av liten blå och brun fågel

Intressant nog kan årstiderna faktiskt påverka tidpunkten för när fåglar kan vakna. En del har klagat på morgonkörer tidigare på morgonen under sommar- och vårperioderna. Detta kan bero på både temperaturförändringar i det omgivande området och tidpunkten för soluppgången i regionen.

Se även  20 roligaste fågelskådningsmemes (garanterat att skratta!)

Som en tumregel vaknar fåglar under de varmare årstiderna tidigare för att börja sina morgonkörer, medan fåglar under de kallare årstiderna vaknar senare för att göra detsamma.

2) Ljusföroreningar

orange grå gul fågel på stammen

Enligt källor här på nätet har forskare och experter gjort några coola experiment om hur olika ljusmiljöer påverkar europeiska fåglars vakna tider och morgonkörer.

Intressant nog fann de att ljusföroreningar från gatlyktor i städer orsakade uppkomsten av gryningssång hos fåglar hittills nästan 30 minuter tidigare än deras normala uppvakningstider!

Dessutom, genom sina experiment, har experter också upptäckt att ljusintensiteten från ljuskällan nära fåglarna för också deras uppvaknande till en tidigare timing.

3) Variationer mellan arter

grå liten fågel på gröna blad

Som en tumregel vaknar fåglar före eller i gryningen, men tydligen finns det många olika larmtider för olika fågelarter överallt. Här är några exempel:

Den rödögda vireo, en vanlig art i USA, börjar sin morgonkör mycket senare än de flesta andra fåglar. Hos europeiska fåglar börjar finkar nästan i gryningen, blåmesar ca 20 minuter före gryningen, talgoxar och sångtrastar 60 minuter före gryningen och rödhake och koltrastar så tidigt som 80 minuter före gryningen.

Varför börjar fåglarna sina morgonkörer så tidigt?

djur fågelfågel ljus
 • Vårens häckningssäsonger: Morgonkörerna sammanfaller vanligtvis med vårens häckningssäsonger som fåglarna följer. Hanar sjunger på morgonen för att locka kompisar till sina bon och territorier.
 • Varning till andra fåglar: Hanfåglar väljer att vakna tidigt på morgonen för att meddela sin närvaro för andra släktingar. Detta fungerar inte bara för att attrahera fågelhonor för deras styrka relaterad till deras sångstyrka och vitalitet, utan det fungerar också som en varningssång för att varna andra hanar som råkar komma in på territoriet eller deras potentiella kvinnliga kompisar i området att närma sig. Innan jakten kommer varningsskottet!
 • För mörkt för att jaga: Fåglar kan vakna tidigt på morgonen, men eftersom miljön är för mörk för att leta efter mat, särskilt de som jagar insekter. Fåglar kan alltså välja att stanna kvar i sina bon tills vidare för att kvittra och sjunga.
 • Morgonen tyst: Förr trodde man att fågelsång kan resa längre sträckor på morgonen än på eftermiddagen. Men forskare har avslöjat denna myt och lutar sig nu mer mot morgontystnaden. The Morning Silence ger en tyst tid till miljön med mindre omgivande ljud och dagsljud för att överrösta deras vackra sånger. Fågelsångerna kanske inte har färdats längre, men de är säkert tydligare på morgonen. Och så kan fåglar passa på att spränga sin fågelsång tidigt på morgonen.
Se även  Så här förhindrar du att fåglar flyger in i ditt garage: Tips för fågelhantering

Internationella dagen för Dawn Choir

djur fågelnäbb fågel

Gillar du morgonkörerna du hör tidiga morgnar? Jag är säker på att de flesta av er inte gör det, sömnhuvuden! MEN, det finns några som absolut gör det.

De har till och med gjort sig besväret att hålla en dag för att fira morgonkören av fåglar runt om i världen.

Kolla in det här. International Dawn Chorus Day hålls årligen den första söndagen i maj.

Det är ganska komiskt att allmänheten generellt uppmuntras att gå upp tidigare (före soluppgången) för att lyssna på fågelsång. Dessa tidiga fåglar möts i organiserade evenemang.

Evenemanget började i liten skala – i Birmingham, England, där morgonkörerna går upp för att lyssna på morgonkörerna. Urban Wildlife Trust (nu The Wildlife Trust for Birmingham and the Black Country). Sedan dess har rörelsen hakat på och spridit sig till alla delar av världen.

Sedan dess har rörelsen väckt global uppmärksamhet och spridit sig internationellt.

Se följande videor om International Dawn Chorus Day!

Ett montage av British Dawn Choruses:

Vilken tid vaknar fåglarna på vintern?

Fåglar vaknar ungefär klockan sju på vintern, då de börjar sjunga sina morgonkörer. Fåglar vaknar vanligtvis när de känner dagsljus. När fåglarna vaknar varierar mycket mellan olika arter och olika miljöer med ljusföroreningar och skiftande årstider.

Några sista tankar

Nu när vi alla vet vilken tid fåglarna går upp på morgonen, lärt sig lite om sina morgonkörer och hört de söta fågelsångerna på videon International Dawn Chorus Day, är det dags för dig att bestämma dig. Älskar eller hatar du nu fåglar som vaknar tidigt på morgonen?

Se även  Stöter fåglar någonsin på varandra? (SVAR!)

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!