Vilken typ av hö är bäst för kaniner?

När det kommer till att ta hand om en kanin är det viktigt att ge den en hälsosam och balanserad kost. En viktig del av kaninernas kost är hö, som ger dem de nödvändiga fibrerna för att hålla deras matsmältningssystem friskt och fungera korrekt. Men allt hö är inte detsamma, och vissa typer kan vara mer lämpade för din kanin än andra.

Den bästa typen av hö att ge en kanin är timotejhö. Denna art har ett högt fiberinnehåll och är även utmärkt för kanintänder. Det är också ganska allmänt tillgängligt i djuraffärer, både personligen och online, vilket gör det till ett bra förstahandsval för de flesta kaniner. I allmänhet är det första eller andra snittet av timotejhö bäst, men det tredje snittet är också bra och lättare att få en kräsen kanin att äta.

Timothy hö är dock inte det enda hö du kan ge din kanin. Eftersom det finns så många olika typer av hö tillgängliga kan du experimentera och hitta de som din kanin gillar bäst. Till exempel är fruktträdgårdshö något sötare (till en kanins palett), och många kräsna kaniner äter det gärna även om de ignorerar timotejhö.

I slutändan, vilken typ du än kan få din kanin att äta är bäst. Du kan behöva byta då och då eftersom vissa kaniner bestämmer sig för att de är uttråkade av samma typ varje dag.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

Timothy hö är bäst för de flesta kaniner

Timothy hö anses allmänt vara bäst för kaniner och är det optimala valet för deras näringsbehov. Timothy hö innehåller mycket fibrer, vilket är viktigt för att upprätthålla en kanins matsmältning och förhindra tillstånd som gastrointestinal stas. Den passar även för kaniner i alla åldrar, oavsett om de är unga eller gamla.

Fördelarna med Timothy hö är väl dokumenterade, eftersom det efterliknar den naturliga kosten för en kanin i det vilda, som äter främst gräs och fiberrika växter. Eftersom det vanligtvis inte är praktiskt att mata kaniner med gräs året runt är gräsbaserat hö (som timotejhö) ett utmärkt alternativ.

Särskilt Timothy hö är också känt för sin förmåga att slita ner kaninernas tänder, vilket hindrar dem från att växa över. Andra typer av hö gör också detta, men timotejhö anses generellt vara det mest effektiva.

Se även  Var gillar kaniner att bli klappade?

Det är också praktiskt taget omöjligt för kaniner att äta för mycket timotejhö. Du kan erbjuda din kanin så mycket hö som han behöver. Höet passerar genom matsmältningssystemet, vilket håller det friskt och förhindrar att din kanin går upp för mycket i vikt.

Timothy finns även i olika sticklingar beroende på när den skördas i odlingsprocessen. De flesta timotejhö i djuraffärer kommer inte att vara märkta och kommer att vara en kombination av första och andra styckningar, men specialhöbutiker kommer vanligtvis att ha dem till försäljning i enskilda partier.

 • Första ristningen är rikare på fibrer och fattigare på protein. Den tenderar att ha fler stjälkar och stjälkar.
 • Andra snittet är den mest populära och erbjuder en idealisk balans mellan fibrer och protein.
 • Tredje snittet är bladigare och mjukare, med högre proteinhalt och något lägre fiberinnehåll, lämplig för kräsna ätare.

Andra höalternativ för kräsna kaniner

Okej, du vill ge din kanin timotej hö, men de får det inte. Din kanin är en kräsen kanin!

För att tillgodose de kräsna kaninernas preferenser kan du erbjuda en mängd olika typer av hö för att säkerställa att de kan äta en balanserad kost. Här är några alternativ till traditionellt timotejhö:

 • Orchard hö: Kaniner älskar vanligtvis detta för sin mjuka konsistens och söta smak. Den har samma näringsvärde som timotejhö och är låg i protein och kalcium. Det här är det första jag skulle prova om din kanin inte rör vid timotejhö.
 • Havrehö: Med ett högre fiberinnehåll och fröhuvuden som ger extra textur kan havrehö locka kaniner som kan dra upp näsan mot finare hö. Denna sort är särskilt fördelaktig under tillväxt- och viktupprätthållande faserna för yngre, äldre och mer aktiva kaniner.
 • Beteshö: Beteshö kan variera mycket i sammansättning och innehåller en blandning av gräs och växter, vilket ger din kanin ett brett utbud av smaker och texturer. Detta kan stimulera en kanins intresse för hö, uppmuntra regelbunden konsumtion, men försök hitta en blandning som inte innehåller för många blommor jämfört med hö, eftersom detta så småningom kan leda till viktökning.

Det blir allt vanligare att hitta olika sorters hö i djuraffärer, men ibland måste man köpa det från specialiserade höbutiker på nätet. Min favoritbutik är Välj ett litet husdjur eftersom de alltid har hö av hög kvalitet och du kan få stora lådor till rabatterat pris. (använd koden BUNNYLADY för 15 % rabatt på din första beställning)

För kinkiga kaniner kan du också experimentera med olika typer av hö och olika märken av hö. Till exempel kommer den tredje klippningen av timotejhö ofta att vara mer tilltalande för kaniner. Vissa märken erbjuder också hö som i allmänhet är fräschare, eller helt enkelt har en annan smak som din kanin kommer att tycka är mer tilltalande.

Se även  Var sover kaniner i naturen?

Dessa alternativ kan vara till hjälp för att förhindra utvecklingen av kräsna matvanor och se till att din kanin fortsätter att få de nödvändiga fibrerna och näringsämnena för sin matsmältning och allmänna hälsa.

 • Fler tips för att uppmuntra en kinkig kanin att äta mer hö

Vilka typer av hö bör du undvika för kaniner?

När du väljer hö till dina kaniner är det avgörande att det inte bara är näringsrikt utan också säkert. Vissa typer eller tillstånd av hö kan utgöra hälsorisker för dina kaniner:

 • Lucern hö: Även om det inte nödvändigtvis är skadligt, innehåller alfalfahö för mycket kalcium och protein för vuxna kaniner och bör endast ges till unga, växande eller lakterande kaniner.
 • Sugrör: Även om det ser ut som hö är halm inte en lämplig matkälla för kaniner. Näringsvärdet är minimalt.
 • Mögligt hö: Undvik alltid hö som visar tecken på mögel eller mögel eftersom det kan leda till andnings- och matsmältningsproblem hos kaniner.
 • Hö med bekämpningsmedel: Hö som har behandlats med bekämpningsmedel kan vara giftigt. Välj alltid bekämpningsmedelsfritt eller djursäkert hö. Detta är i allmänhet bara ett problem om du köper hö från icke-traditionella källor (till exempel direkt från en bonde som normalt inte säljer hö som kaninmat)
 • Smaksatt eller färgat hö: Vissa djuraffärer säljer hö som har smaksatts eller färgats på konstgjord väg. Den här typen av hö är onödig och tillsatserna kan vara ohälsosamma för kaniner.

Kom ihåg att förse dina kaniner med färskt, rent hö och förvara det på ett torrt ställe för att behålla dess kvalitet. Introducera varje ny typ av hö långsamt och observera din kanin för eventuella biverkningar innan du gör den nya typen av hö till en stapelvara i hans diet.

Se även  Vad gillar kaniner att göra hela dagarna?

Vilka märken av hö är bäst för kaniner?

Det finns många märken av hö för kaniner, några från djuraffärer, några säljs online. Jag kan inte säga att jag har provat dem alla. De två märken jag har kommit att lita mest på kvaliteten på är Small Pet Select (en webbutik) och Oxbow (finns vanligtvis i djuraffärer).

 • Välj ett litet husdjur erbjuder en mängd olika hötyper noggrant utvalda för din kanins hälsa (och andra små husdjur också). Deras urval inkluderar ofta timotej, fruktträdgård, havre och andra gräshö som är viktiga för din kanins kost. Du kan också beställa stora lådor med hö, så att du inte behöver fortsätta köpa fler påsar med hö i djuraffären.
  • (Jag har jobbat med Välj ett litet husdjur för att ge dig 15 % rabatt på din första beställning så att du kan prova och bedöma kvaliteten själv. Använd bara koden BUNNYLADY i kassan)
 • Oxbow, ett annat pålitligt märke bland kaninägare, erbjuder en rad höalternativ som västra Timothy, Orchard Grass och Oat Hay, vilket ger dina kaniner den fiber de behöver för bra matsmältning. Enligt min åsikt är detta det högsta kvalitetsmärket du kan hitta i djuraffärer.
varumärke Hötyper tillgängliga Kommentarer
Välj ett litet husdjur Timothy, Orchard, Havre, höbaserade leksaker Fokuserar på högkvalitativt hö, tillgängligt för frakt i stora kvantiteter
Oxbow Västra Timoteus, havre, fruktträdgård, beteshö och höblandningar Brett utbud för att möta olika näringsbehov, finns i de flesta djuraffärer

Dessutom är det värt att utforska relationer med lokala bönder som kan erbjuda färskt hö av hög kvalitet. Lokala källor kanske kan ge dig ett utbud av hö som är fräschare och mer naturligt, eftersom det ofta skördas under högsäsong och har minimal bearbetningstid. Det är dock avgörande att se till att höet är fritt från bekämpningsmedel och andra skadliga kemikalier innan du matar det till dina kaniner.

Det bästa höet för dina kaniner är grönt, luktfritt och inte för dammigt. Att erbjuda en blandning av olika typer av hö kan också bidra till att stimulera din kanins intresse och säkerställa ett bra näringsupptag.

Källor:

 1. J.L. Prebble, A.L. Meredith. ”Fode- och vattenintag och selektiv utfodring hos kaniner enligt fyra utfodringsregimer.” Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition Vol. 98 Förutom. 5. 9 januari 2014. Åtkomst: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jpn.12163
 2. Marcus Clauss polis Dr. med. vet., MSc, Dip. ECVN. ”Klinisk teknik: Mata hö till kaniner och gnagare.” Journal of Exotic Pet Medicine. 14 februari 2012. Åtkomst: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1557506311002229