Vilket är det bästa stället att placera en kattlåda?

Att hitta den perfekta platsen att placera en kattlåda för din katt är avgörande för att undvika toalettproblem i ditt hem i framtiden. Din katt ska känna att de säkert kan använda kattlådan och göra det diskret. Om de inte är bekväma på den plats du väljer kan du få oönskade föroreningar någon annanstans.

Snabb överblick

01

Korrekt placering av kattlådan kan förhindra att katter kissar utanför boxen.

02

Placera kattlådor på tysta men lättillgängliga platser, som ett extra badrum, gästrum eller tvättstugan.

03

För att undvika problem i hushåll med flera katter, använd minst en kattlåda per katt, plus en till för säkerhets skull.

Grunderna i kattlådan

Katter är rena och gillar inte att dela kattlådor, så se till att du har minst en kattlåda plus en extra.

Det är mycket viktigt att se till att du har tillräckligt med kattlådor, särskilt i ett hushåll med flera katter. Katter gillar ofta inte att dela kattlådor och det kan leda till att de går i potta över hela huset. Som en allmän regel, tillhandahåll alltid en kattlåda mer än antalet katter. Så om du har två katter, sätt ut tre kattlådor.

Katter kommer också att använda sin kattlåda bättre om du håller kattlådan ren genom att ösa ur kattlådan regelbundet. Detta minskar också kattlådans lukt.

Kattsand finns i allmänhet i klumpiga och icke-klumpande varianter. Den icke-klumpande kattsand tar ofta bort oönskade lukter bättre, men när du ska rengöra den måste du oftast tömma hela lådan varje gång. Klumpande kattsand bildar klumpar när din katt kissar eller bajsar (som namnet antyder), så det är lättare att städa upp.

Du kan ta bort kiss- eller bajsklumpar utan att behöva tömma hela lådan (även om du fortfarande bör byta kattsand helt ungefär en gång i månaden). Vissa katter föredrar den ena framför den andra, så om din katt inte vill gå till kattlådan är det värt att prova en annan kattlåda för att se om de använder den andra kattlådan mer. De flesta katter föredrar en oparfymerad kull.

Läs också: Hur vet katter att använda en kattlåda?

Plats för kattlådan

Om du behöver flytta kattlådan till en ny plats, gör det gradvis. Flytta kattlådan stegvis varje dag tills den når där du vill att den ska vara. Placeringen av din första kattlåda bör vara väl genomtänkt, men om du måste flytta den kommer de flesta katter att vänja sig vid en ny plats om du flyttar den ordentligt.

1. Välj Somewhere Quiet

Katter njuter av ett lugnt och tyst utrymme för att avlasta sig själva.

Katter använder oftare en kattlåda som står på en lugn plats i huset. Det ska vara borta från barnens lekrum eller livliga hall och en bra bit från en bullrig tvättmaskin eller din diskmaskin. Placera kattlådan i ett lugnt och fridfullt område för att uppmuntra din katt att använda den.

Läs också: Hur pottränar man en kattunge i 3 enkla steg?

2. Erbjud integritet

Katter längtar lika mycket efter avskildhet i badrummet som människor.

Din katts kattlåda ska vara på ett ställe där det inte är troligt att din katt blir störd medan han lindrar sig. Ofta är en tyst tvättstuga eller gästrum eller badrum perfekt för detta.

Försök att undvika områden med hög trafik, till exempel vardagsrummet. Detta kan vara svårt i en liten lägenhet, eftersom du kanske inte har så många rumsalternativ. Men om du har en garderob eller ett litet förvaringsutrymme som du kan sätta en kattlucka i kan detta vara en bra lösning.

Katter kommer också att vilja känna sig trygga medan de lättar på sig själva, så att placera kattlådan mot en vägg eller ett hörn där din katt kan se resten av rummet kommer att göra det mer tilltalande.

Läs också: 6 vanliga skäl till varför katter kissar utanför kattlådan

3. Behåll tillgängligheten

Lägg inte kattlådan så långt bort att din katt har svårt att komma till den i tid.

Glöm inte att ta hänsyn till din katts fysiska hälsa när du planerar den bästa platsen för kattlådan. Om du har en äldre katt kan det vara svårt att gå i trappor, vilket leder till att de slutar använda kattlådan.

Seniorkatter kanske inte heller vill resa långt från sina vanliga kattlådor. Se också till att din diskreta plats (till exempel ett gästtoalett) alltid har en öppen dörr eller har en kattlucka installerad för tillgänglighet.

Det är också värt att överväga belysning för din katts kattlåda. En kattlåda i ett mörkt hörn som är svårt att se kanske inte är optimalt. Att använda kattlådan på natten bör inte heller avskräckas och att ge din katt en nattlampa nära kattlådan gör den bara lite mer tillgänglig.

Läs också: Så förhindrar du att en katt kissar på mattan

4. Placera den borta från mat och vatten

Placera inte kattlådor nära mat- eller dryckesställen.

Katter gillar inte att äta och dricka nära sin toalett. De vet med rätta instinktivt att det kan förorena deras mat och vatten, och katter är extremt rena djur. Med detta i åtanke bör kattägare försöka placera sin katts kattlåda långt bort från vattenskålar och din katts matskålar som du har i ditt hem.

Läs också: Litter-Robot 4 Review (vi testade den i en månad)

5. Överväg alternativ för kattlådan

Du kanske måste prova några olika typer av kattlådor för att hitta en som din katt gillar bäst.

Förbi är dagarna med enstaka kattlådor. Se till att din kattlåda är tillräckligt stor för din katts storlek – den bör vara minst en och en halv gång längre än din katt. Vissa katter gillar öppna kattlådor eftersom de inte fäller lukt, medan andra njuter av avskildheten i täckta, täckta lådor.

Du kan till och med ha kattlådor helt placerade i en möbel för att behålla en stilren inredning. En snabb sökning på nätet visar att det finns massor av snygga kattlådor gömda i skåp, soffbord – you name it.

Läs också: Varför begraver katter leksaker i kattlådan?

Vad händer om min katt fortfarande inte vill använda kattlådan?

När din katt slutar använda kattlådan är det dags att börja felsöka för att ta reda på orsaken.

Det är viktigt att ställa upp din katt tidigt för att lyckas i kattlådan. Om du har sett till att du har placerat en kattlåda på en plats som uppfyller alla ovanstående krav, du har tillräckligt med kattlådor för antalet katter och du använder din katts favoritkull, kanske du vill veta mer handla om denna lektion från en kattbeteendeist, som lär ut ytterligare metoder för att lära din katt att använda kattlådan som potta.

Läs också: 5 enkla knep att lära din katt enligt en kattbeteende

Slutgiltiga tankar

Att välja en bra plats för kattlådan kommer att säkerställa att din katt använder den.

Förhoppningsvis kan du med den här vägledningen hitta en perfekt plats i ditt hem för att lägga en kattlåda till din katt. Ju mer uppmärksamhet du lägger på att få det rätt till en början kommer att belönas senare med konsekvent användning av kattlådan.

Läs också: Varför knådar katter sina ägare?

Vanliga frågor

Var ska man inte ställa en kattlåda?

Undvik att placera din katts kattlåda i områden med hög trafik och bullriga rum. Placera den inte på en plats där de inte alltid kan nå och kan vara svåra att nå på grund av deras höga ålder. Försök också att hålla kattlådan borta från kattmaten och vattenskålen.

I vilket rum ska jag placera kattens kattlåda?

Optimala rum för din katts kattlåda är det extra badrummet, gästrummet eller tvättstugan.

Kan jag lägga en kattlåda i sovrummet?

Om du får slut på alternativ för din katt och du inte har något emot lukten, kan du ställa kattlådan i ditt sovrum. Tänk på att se till att din sovrumsdörr alltid är öppen, även hela natten, så att din katt har tillgång när den behöver det.

Se även  Kan katter känna döden?