Vilket märke av pellets är bäst för kaniner: en näringsanalys

Det finns många olika märken av kaninmat. Det kan vara svårt att ta reda på vilken blandning som är bäst. De verkar alla hävda att de har en stärkt och optimalt näringsrik blandning, men hur jämför de. Jag har analyserat 10 vanliga varumärken för kaninfoder som du kan hitta här i USA och jämfört dem för att ta reda på vilket som är bäst för kaniner.

Oxbow Garden Select Rabbit Food är det hälsosammaste för kaniner. Denna blandning följer kostrekommendationer för innehåll av protein, fett, fibrer, kalcium, vitamin och socker i kaninfoder. Dessutom gillar kaniner att äta detta märke av mat eftersom det innehåller en mängd naturliga smaker.

1 Oxbow Garden Select
2 Oxbow vuxen kaninmat
3 Small Pet Select kaninfoder
4 Mazuri kaninmat
5 Kaytee Forti Diet
6 Supreme Science selektiv
7 Sherwood vuxen kaninmat
8 Kaytee Supreme kaninmat
9 Higgins Sunburst Gourmet Mix
10 Kaytee fiesta naturlig

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

När jag analyserar de olika märkena av kaninmat använder jag de rekommenderade procentsatserna och mängderna för kaninmat (se Resurser nedan). Varje kanin har individuella behov som måste beaktas, så din veterinär kan rekommendera andra märken som bättre möter din specifika kanins näringsbehov.

Det fanns också begränsningar i analysen. Många märken har inte märkt vitamininformationen och andra nödvändiga näringsämnen kan finnas tillgängliga i ingredienslistan under andra okända namn. Det här är områden jag inte kunde ta hänsyn till när jag jämförde de olika märkena.

Fiberhalt i kaninfodret

Fiber bör utgöra minst 20 % av näringsvärdet i kaninfoderformeln. Fiber är avgörande för en kanins matsmältningssystem. Det håller deras matsmältningssystem i rörelse i en jämn takt, vilket håller deras kroppar friska. Fiber ger också kaniner en stor del av deras dagliga kalorier och näringsämnen. En fiberrik kost säkerställer ett mer balanserat tarmklimat. Det är viktigt för att förhindra GI-stas hos kaniner.

Etiketterna på kaninfoder är förpliktade att ge oss en minsta och maximal mängd fiber i matblandningen. Detta beror på att produktionen av kaninfoderformler kan variera något beroende på de specifika ingredienser som ingår i den omgången av bearbetning. Eftersom det inte finns någon rekommenderad maxmängd fiber tittar jag alltid på minsta mängd först för att vara säker på att kaninen alltid får i sig minst 20% fibrer från kibben.

Fiberrekommendation: > 20 %
Sherwood kaninmat 28-33 %
Oxbow vuxen kaninmat 25-29 %
Small Pet Select kaninfoder 25-29 %
Oxbow Garden Select 22-26 %
Supreme Science selektiv 25 %
Kaytee Forti Diet 18-23 %
Higgins Sunburst Gourmet Mix 18-22 %
Mazuri kaninmat 18-22 %
Kaytee Supreme kaninmat 12-17 %
Kaytee fiesta naturlig 11-16 %

*Medan de flesta källor jag har hittat håller med om 20 % för fiberinnehåll, har andra en lägre standard och rekommenderar mer än 18 %

Fetthalt i kaninfodret

Fett bör utgöra cirka 3 % eller något mindre av kaninens pelletsdiet. Kaniner kan inte bearbeta och smälta stora mängder fett. Även om det är en liten andel av kaninens kost är fett fortfarande en viktig energikälla. Den har några viktiga funktioner som hjälper till att förebygga sjukdomar och genererar hormoner som hjälper kaninens hjärna att fungera korrekt.

Se även  Kan kaniner överleva i varmt väder?

I kaninfoder kan man se detta i ingredienser som vegetabiliska oljor, linfrö och hampaolja. Du kommer också att se en minsta mängd fett som ingår i den garanterade analysen.

Veterinärens rekommendation: ca 3%
Oxbow Garden Select 2,50 %
Kaytee Forti Diet 2,50 %
Oxbow vuxen kaninmat 2 %
Kaytee Supreme kaninmat 2 %
Small Pet Select kaninfoder 2 %
Higgins Sunburst Gourmet Mix 2 %
Mazuri kaninmat 1,50 %
Sherwood kaninmat 4 %
Kaytee fiesta naturlig 4 %
Supreme Science selektiv 4 %

Proteininnehåll i kaninfodermärken

Protein bör utgöra 12-14 % av en kanins diet. Om kaninen inte äter tillräckligt med protein kommer den att börja dra energi från sina muskler för att få det protein de behöver för att leva. Detta kan leda till muskelatrofi och negativt påverka kaninens förmåga att bekämpa infektioner och läka från skador och operationer.

Å andra sidan är för mycket protein också skadligt för kaniner. Om en kanin får för mycket protein i kosten kan detta leda till bakteriella infektioner (t E coli) och en obalanserad tarm. Det kan göra att din kanin får ohälsosamma, mosiga cecotropes (en typ av kaninbajs som de måste svälja igen) och göra en kanin mer mottaglig för tillstånd som gastrointestinal stas.

På etiketter för kaninfoder är företag endast skyldiga att ange minsta mängd protein i maten. Det betyder att det kan finnas fler än vad som anges. För den här analysen antar jag att procenten på livsmedelsetiketterna är mer eller mindre korrekta, men jag prioriterar matblandningar som ligger i den nedre delen av det optimala intervallet.

Proteinrekommendation: 12-14 %
Oxbow Garden Select 12 %
Kaytee Forti Diet 12 %
Higgins Sunburst Gourmet Blend 13 %
Oxbow vuxen kaninmat 14 %
Small Pet Select kaninfoder 14 %
Kaytee fiesta naturlig 14 %
Supreme Science selektiv 14 %
Mazuri kaninmat 14 %
Sherwood kaninmat 11 %
Kaytee Supreme kaninmat 15 %

Kolhydrater i Rabbit Food Brands

Kaniner behöver faktiskt äta mycket kolhydrater för energi. Cirka 50 % av deras dagliga kost bör bestå av kolhydrater. De behöver detta som en bekväm energikälla för att hålla sig aktiva hela dagen. Det betyder att det är bra att se ingredienser som hö, korn, vete, soja och havre.

Detta inkluderar inte de torkade bitarna av ärtor och majs som du kan hitta i vissa av dessa kaninmatblandningar. I sig är dessa typer av mat svåra för kaniner att smälta, men pelletstillverkningsprocessen kräver hög värme och tryck. Detta ändrar subtilt sammansättningen av maten, vilket gör den mer lättsmält för kaniner.

Se även  Hur tvättar/rengör man en kanins öga?

Tyvärr är det inte obligatoriskt att uppge mängden kolhydrater i en kaninfoderblandning. Det bästa vi kan göra är att titta på ingredienslistan och se om den innehåller dessa bra typer av komplexa kolhydrater. Alla dessa märken hade några komplexa kolhydrater i sin ingredienslista så det är inte möjligt att använda detta för att jämföra de olika märkena även om det är en väsentlig del av en kanins kost.

Enkla sockerarter i kaninfodermärken

Enkla sockerarter är dock inte bra kolhydrater för att mata din kanin. Enkla sockerarter smälts mycket snabbt och därför mindre effektivt. För mycket enkelt socker i en kanins kost leder till en obalans i deras tarmprocesser. Detta kan leda till farliga matsmältningsproblem, såsom GI Stasis.

Detta läggs till alla tillsatta bitar av frukt och söta grönsaker i blandningen. Dessutom använder vissa blandningar melass eller betmassa för att bilda kornstrukturen. Även om en liten mängd av dessa anses godtagbara eftersom de också har ett visst näringsvärde, innehåller vissa märken inte dessa sockerhaltiga ingredienser. Så det ska jag ta hänsyn till när jag analyserar ingredienserna i kaninfodret.

Enkla sockerarter: Nej
Oxbow Garden Select Nej
Sherwood kaninmat Nej
Supreme Science selektiv Torkad betmassa
Oxbow vuxen kaninmat Sirap
Kaytee Supreme kaninmat Sirap
Small Pet Select kaninfoder Sirap
Kaytee Forti Diet Sirap
Mazuri kaninmat Sirap
Higgins Sunburst Gourmet Blend Bitar av frukt
Kaytee fiesta naturlig Fruktbitar, melass

Kalcium i kaninfoder

Det fanns en viss diskrepans mellan de källor jag kontrollerade för den idealiska mängden kalcium i en kanins diet. De flesta var dock överens om att en kalciumhalt på cirka 0,5-1,0 % är ett bra intervall. Kaniner har ett unikt förhållande till kalcium jämfört med de flesta andra djurarter. De kan absorbera allt kalcium från kosten i blodet och sedan utsöndra överskottet i urinen.

Ett överskott av kalcium kan dock leda till njur- och hjärtproblem och begränsa kaninens förmåga att ta upp andra näringsämnen. Kalciumbrist kan å andra sidan leda till tandsjukdomar, låg bentäthet, muskelsvaghet och ryggradsfrakturer.

Kalciumrekommendation; 0,5-1,0 %
Supreme Science selektiv 0,60 %
Kaytee Supreme kaninmat 0,5-1,0 %
Mazuri kaninmat 0,65–1,15 %
Sherwood kaninmat 0,4–0,9 %
Small Pet Select kaninfoder 0,4–0,6 %
Oxbow Garden Select 0,35–0,75 %
Oxbow vuxen kaninmat 0,35–0,75 %
Kaytee Forti Diet 0,3–0,8 %
Kaytee fiesta naturlig 0,3–0,8 %
Higgins Sunburst Gourmet Mix 1,2–1,5 %

Vitaminer i kaninfoder

Många kaninfoder kommer att marknadsföra de många vitaminerna i deras blandning. I de flesta fall är dessa faktiskt inte en nödvändig del av det pelleterade kaninfodret. De får många av sina viktiga vitaminer genom att producera dem i sina kroppar eller genom att äta sina cecotropes.

Se även  Kan kaniner äta nyklippt gräs?

Det finns dock några anmärkningsvärda vitaminer och näringsämnen som är viktiga. De vitaminer som kaniner får från sin diet inkluderar vitaminerna A, D och E. Vitamin D produceras också via UV-strålar, men många huskaniner utsätts inte för mycket sol, så de måste få i sig D-vitamin från kosten. deras dieter.

Medan vitaminbrist hos kaniner kan orsaka allvarliga problem, kan för mycket vitaminer också vara giftigt. Du vill också undvika blandningar som innehåller för mycket. Som en speciell anmärkning om vitamin E, medan jag kunde hitta en idealisk kaninfoderrekommendation, fanns det också data som tydde på att kaniner har en hög tolerans för detta vitamin, eftersom de inte upplever några negativa effekter vid högre doser.

Inte alla märken har lämnat information om vitamin D och E i sin blandning. Ingredienserna för de flesta av dessa blandningar visade att vitaminerna ingick, men jag kan inte jämföra dem med de rekommenderade mängderna. Så även om jag inte betygsätter dem bra, beror det på brist på information och inte nödvändigtvis på brist på viktiga vitaminer.

Vitamin A (6000 IU-10000 IU) D (800-1200 IE) E (40-100 IE)
Oxbow Garden Select 10 000 900 190
Oxbow vuxen kaninmat 10 000 900 190
Small Pet Select kaninfoder 8650 450 86
Mazuri kaninmat 8000 30
Higgins Sunburst Gourmet Blend 16 000
Supreme Science selektiv 20 000 2000
Kaytee fiesta naturlig 4000
Kaytee Forti Diet 2500
Kaytee Supreme kaninmat 1000
Sherwood kaninmat

Ytterligare ett mineral att leta efter i kaninfoder

Det finns andra mineraler som är bra för kaniner som man vill se i kaninfoder. Det är lite svårare att bedöma detta, eftersom många mineraler ingår i ingredienserna, även om de inte direkt nämns. Några viktiga näringsämnen att leta efter är:

  • Fosfat
  • Magnesium
  • Natrium
  • Kalium
  • Klorid

Det finns många andra spårämnen som är viktiga i en kanins kost som skulle vara alldeles för komplexa för att denna analys ska gå in på. Men det är också viktigt att komma ihåg att din kanins hö och bladgrönt också kommer att ge många av de nödvändiga näringsämnena de behöver. Så ju mer variation du kan ge din kanin i sin dagliga kost, desto bättre.

Pris för kaninmat

Även om priset inte är det viktigaste kriteriet när man väljer ett märke av kaninfoder är det något att tänka på. Kostnaden kommer att öka med tiden, så om du kan få ett hälsosamt märke som är lite billigare än ett annat lika fördelaktigt märke, kan du lika gärna köpa det mer prisvärda alternativet.

Priserna på kaninfoder kan variera från gång till gång, så det här är en jämförelse baserad på priser som är tillgängliga i maj 2021. Dessa kan ha ändrats när du tittar på den här artikeln.

Kostnader för den minsta storleken väska:

Kaytee Supreme Rabbit Food (5lb) 5,50 USD
Kaytee Forti Diet 5,50 USD
Higgins Sunburst Gourmet Blend (3lb) 7,50 USD
Oxbow vuxen kaninmat (5lb) 10 USD
Oxbow Garden Select (4lb) $11
Kaytee Fiesta Natural (6,5 lb) 15 USD
Mazuri kaninmat (5lb) 16 USD
Supreme Science Selective (9 pund väska) 18 USD
Liten kaninfoder för husdjur (5 lb) 20 USD
Sherwood kaninmat (4,5 lb) 20 USD

Slutsats: De bästa kaninfoderpelletsen

Utifrån min analys är det kaninfoder jag rekommenderar Oxbow Garden Select Rabbit Food. Den enda kategorin där de inte låg inom de rekommenderade gränserna var kalciumhalten, där minimiprocenten var lite i underkant. Ingen annan kaninfoderblandning uppfyllde rekommendationerna för mer än två kategorier.

Jag var också glad över att se att Oxbow Garden Select Rabbit Food inte är ett av de dyraste märkena. Även om det inte är det billigaste, är det fortfarande inte en tillräckligt hög kostnad för att berömma folk för att de köper det hälsosammaste alternativet. Se aktuellt pris online!

Vissa kaniner kommer att ha en annan smak än andra. Mina kaniner älskar verkligen Oxbow Garden Select Pellets, men din kanin kanske inte är ett fan. I detta fall även andra blandningar av kaninfoder som presterade bra i alla kategorier Oxbow vuxen kaninmat, Small Pet Select kaninfoderOch Mazuri Timothy Based Rabbit Diet. Om din kanin inte gillar pelletsen från gården, är dessa märken jag skulle prova härnäst.

Tillgänglighet

Denna analys gjordes på kaninfodermärken tillgängliga i USA. Även om många av dessa märken också är tillgängliga i andra länder, kan du behöva göra din egen analys av de märken som finns att köpa i ditt område. Jag hoppas att förklaringarna för vart och ett av kriterierna i den här artikeln hjälper dig att fatta det hälsosammaste beslutet för din kanin.

källor:

  1. Brown, Susan DVM. ”Smådjursnäring.” Föreningshuskaniner. juni 2012. https://rabbit.org/small-animal-nutrition.
  2. Harriman, Marinell. ”Domestic Rabbit Handbook: Living with an Urban Rabbit.” Drollery Press. 2013. sid. 57-59.
  3. Föreningshuskaniner. ”Praktisk näring.” Youtube. Kommentar av Susan Smith Ph.D. 7 november 2014, https://www.youtube.com/watch?v=91mSv1PqyY4.
  4. Moore, Lucille. Kanin näring och näringsläkning. 3:e upplagan. 2017, s. 61-71.