Vitamin B12 för katter: Översikt, dosering och biverkningar

Vitamin B12, även kallat cyanokobalamin, är ett vattenlösligt vitamin som ofta tillsätts hos katter med vissa hälsoproblem, särskilt i mag-tarmkanalen. I den här artikeln kommer du att lära dig varför B12 är viktigt, situationer där ett vitamin B12-tillskott behövs och några vanliga frågor.

Vitamin B12 för katter Översikt

Typ av medicin:
Vitamin
Form:
Tuggtabletter, injicerbar lösning
Recept krävs?:
Endast för den injicerbara.
FDA godkänd?:
Nej
Stadium av livet:
Alla skeden av livet
Märkesnamn:
Cobalequin (tuggtabletter)
Vanliga namn:
Cyanokobalamin, vitamin B12
Tillgängliga doser:
Tuggtabletter i 250 mcg och 1000 mcg; Injektion i 1000, 3000 och 5000 mcg/ml i 100 ml, 250 ml och 500 ml format.
Decay Range:
Vitamin B12 bör förvaras under 40 grader Celsius (104 grader F), men bör skyddas från frysning och skyddas från ljus.

Om vitamin B12 för katter

Vitamin B12, eller cyanokobalamin eller helt enkelt kobalamin (i framtiden kommer vi att använda alla tre termerna omväxlande), krävs för många enzymatiska processer hos djur som är nödvändiga för normal celltillväxt och funktion, inklusive proteinsyntes, nervledning och metabolism av fetter . och kolhydrater, och produktionen av nya röda blodkroppar.

Naturligtvis kan B12 endast fås från en diet som innehåller kött, ägg och fågel. Som obligatoriska köttätare kräver katter vissa näringsämnen från muskelvävnadsproteiner, inklusive B12 och taurin.

Det är generellt sett inga problem för katter att få i sig tillräckligt med B12 från kosten. Hos människor är B12-brist vanligare hos personer som följer en vegetarisk eller vegansk kost och inte kompletterar tillräckligt med B12.

Brister i B12 kan orsaka en mängd olika onormala symtom. Enligt Harvard Medical School, personer med… kobalaminbrist kan uppleva subtila men ovanliga och progressiva tecken på sjukdom, inklusive konstiga stickningar eller domnade känslor, svårigheter att gå, kognitiva problem och minnesproblem och svaghet.

Hos katter märker vi ofta att problem med matsmältningssystemet går hand i hand med B12-brister. Detta beror på att tarmceller, precis som alla andra celler, behöver B12 för regenerering och hälsa.

Läs också: De 7 bästa vitaminerna och kosttillskotten för katter

Vad gör vitamin B12 för katter?

Katter med gastrointestinala störningar kan lida av vitamin B12-brist.

Hos katter ses oftast vitamin B12-brist vid inflammatorisk tarmsjukdom. Detta kan vara sann inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), men det kan också vara låggradigt gastrointestinalt lymfom. Under dessa förhållanden leder förtjockning och inflammation i tarmen till malabsorption av näringsämnen och viktminskning.

B12 absorberas dåligt under dessa förhållanden, liksom andra näringsämnen, men bristen på vitamin B12 på grund av dålig absorption bidrar också till ytterligare negativa förändringar i tarmhälsa.

Enligt a artikel om kobalaminbrist vid Tufts University kattmynta nyhetsbrev, personer med kobalaminbrist upplever också förändringar i tarmens permeabilitet och absorptionsfunktion.

Studier har visat att tillskott av kobalamin hos katter med bristfälliga gastrointestinala tillstånd, såsom kräkningar och diarré, har lett till betydande förbättring av gastrointestinala symtom, såväl som viktökning.

Det förblir också ett fenomen att även om du behandlar en katt för en sjukdom som IBD med steroider eller immunsuppressiva medel och en ordinerad diet, kommer svaret aldrig att bli lika komplett eller komplett om inte B12-tillskott också tillsätts.

Läs också: 10 subtila tecken på att din katt kan vara sjuk

Biverkningar av vitamin B12 för katter

Lyckligtvis är vitamin B12 extremt säkert. Eftersom det är ett vattenlösligt vitamin utsöndras överskottsmängder som kroppen inte behöver helt enkelt genom urinen. Detta skiljer sig från fettlösliga vitaminer som vitamin A, DE och K, som förblir lagrade i kroppsfett vid övertillskott och kan leda till biverkningar om de tillsätts för mycket utöver kroppens behov.

Även om det är ovanligt kan vitamin B12 svida lite när det injiceras, även om detta vanligtvis är en kortvarig biverkning. Detta är också vanligare med hydroxokobalamin, en form som är mindre vanlig inom veterinärmedicin.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill veta

Vitamin B12 för kattdosering

Katter med inflammatorisk tarmsjukdom får initialt en injektion med vitamin B12 en gång i veckan i sex veckor.

Dosrekommendationerna varierar beroende på om en injicerbar eller oral form av vitamin B12 används.

Hos katter är det vanligt att B12 tillförs via en subkutan injektion under huden. För katter med inflammatorisk tarmsjukdom är det vanligaste rekommenderade schemat för B12-injektioner att ge 250 mikrogram per katt en gång i veckan i sex veckor.

De flesta cyanokobalamin kommer i en koncentration av 1000 mikrogram/milliliter, så detta motsvarar ofta 0,25 ml. Det förekommer dock i högre koncentrationer, så var alltid uppmärksam på vad du har när du ger det hemma.

Efter de första sex veckorna kan injektionerna reduceras till mindre frekventa, ofta varannan till varannan månad. Detta beror på att även om det tar några veckor för kobalamin att nå rätt koncentrationer i kroppen, särskilt om det finns en brist, kan kobalamin finnas kvar i kroppen under lång tid när det väl når rätt koncentrationer.

De subkutana injektionerna kan utföras som en service hos din veterinär. Djurägare kanske också kan ge injektionerna hemma, efter en kort demonstration av en veterinär.

Om du gör injektionerna hemma är det bäst att göra dem medan din katt är lugn eller distraherad, till exempel under en måltid. Eftersom injektionerna sällan ges med en mycket liten nål (vanligtvis räcker det med en 25 gauge nål), är detta vanligtvis inte en särskilt obehaglig upplevelse för katten.

Om du ger injektioner hemma, kom ihåg att kassera nålar och sprutor på rätt sätt i en behållare för vassa föremål eller en tättsluten, kraftig plastbehållare. Rådfråga din veterinär för de bästa metoderna för att kassera behållare för vassa föremål i ditt område.

Läs också: Hur man ger subkutan vätska till en katt

Vitamin B12 finns också i orala former. Cobalequin tillverkad av Nutramax är ett cyanokobalamin tuggtabletttillskott framtaget för hundar och katter, i en storlek på 250 mikrogram. Oralt tillskott av B12, till skillnad från injektioner, måste ges varje dag. Den initiala laddningsperioden för den orala formen är också längre och varar i 12 veckor.

Blodnivåer av kobalamin kan övervakas, och många veterinärer föredrar att övervaka dessa nivåer vid tidpunkten för diagnos av gastrointestinala sjukdomar, såväl som regelbundet under behandlingen, för att avgöra om B12-nivåerna förblir normala. Detta är särskilt fallet efter att laddningsperioden har avslutats, för att hjälpa till att fastställa rätt frekvens i efterhand.

En majoritet av katter som behöver B12-tillskott, särskilt för gastrointestinala tillstånd, kommer att behöva livslång behandling.

Läs också: Hur du ger din katt ett piller (med 7 beprövade tips!)

Sammanfattningsvis

Vitamin B12 (cyanokobalamin eller kobalamin) är ett avgörande vitamin för många av kroppens dagliga processer, och brister kan bidra till allvarliga sjukdomar. Hos katter är brister ofta förknippade med gastrointestinala sjukdomar, särskilt inflammatoriska tarmsjukdomar och lymfom.

B12-tillskott är mycket säkert och biverkningar är mycket sällsynta, men tillskott är ofta nödvändigt hela livet.

Vanliga frågor

Kan jag ge min katt vitamin B12?

Ja, att komplettera med vitamin B12 är generellt sett mycket säkert och användbart, särskilt i fall av gastrointestinala störningar i samband med viktminskning.

Det är dock viktigt att veta vilken sjukdomsprocess som kan bidra till en B12-brist och att följa det korrekta doseringsprotokollet för oralt eller injicerbart B12-tillskott. Om B12-tillskott inte laddas korrekt, kanske det inte räcker.

Hur ofta ska jag ge min katt B12?

För subkutana injektioner är det vanligaste protokollet att administrera 250 mikrogram en gång i veckan under de första sex veckorna. Efter den första perioden är det vanligt att fortsätta injektionerna varje månad, även om mindre frekventa intervaller kan vara okej om kobalaminnivåerna i blodet stöder.

Oralt B12-tillskott med tillskott som Cobalequin bör ges med 250 mikrogram en gång dagligen och fortsätta initialt i 12 veckor. Det kan vara nödvändigt att fortsätta daglig tillskott, men blodnivåerna av kobalamin kan övervakas med mindre frekvent dosering för att se om en minskad administreringsfrekvens är tillräcklig.

Hur lång tid tar det för vitamin B12 att fungera på katter?

Vitamin B12 kräver en initial laddningsdosperiod, särskilt hos katter med stor brist, så förbättringar kommer inte att ske omedelbart.

Du kommer i allmänhet att se förbättringar inom två veckor, vanligtvis när det gäller frekvensen av kräkningar och/eller diarré. Om din katt har gått ner mycket i vikt på grund av en mag-tarmsjukdom kan det ta flera veckor innan du ser en synlig skillnad.

Se även  Är Cat TV verkligen bra för katter?